אני זוכרת את ימי שישי אצל סבא וסבתא שלי,
כילדה אהבתי להגיע ביום שישי מוקדם בבוקר לבית של סבתא אסתר שלי, היינו מתרגשות כל כך מהיום הזה בכל פעם מחדש.
השמחה הייתה גדולה והבילוי יחד תמיד הציף אותנו באושר, היא הייתה מכינה לה את כוס נס הקפה שלה ולי את כוס השוקו הכי מפנקת שיש, הטעם המתוק והמפוצץ אהבה של השוקו שלה זכור לי עמוק בלב. כמה נגיסות בעוגיות המושלמות בעולם ויצאנו יחד לשוק לקנות מצרכים לקראת השבת.
כשהגיעה עונת הארטישוקים היא תמיד הסתכלה עליהם כאוצר, וכל הזמן סיפרה כמה סבא אוהב אותם, כמה הם טעימים ובריאים וכולם נהנים לכרסם אותם מיד אחרי ארוחת השבת.
הבילוי של אכילת הארטישוקים הוא בילוי שכל חיי יהיה בזיכרונותיי, השולחן העמוס והמלא כל טוב מארוחת השבת מפונה ומתחילות לנקד אותו ביופי עצום צלחות עמוסות ארטישוקים חלוטים שסבתא הייתה דואגת להניח בסיר מים רותחים לפני הארוחה.
כל אחד היה לוקח לו כתר ארטישוק, מתחיל לקלף עלה, עלה ולטרוף את החלק המתוק והרך בקצה. אני אהבתי לאכול את הארטישוק שלי בלי לימון, סבא היה סוחט המון לימון ותמיד היה אומר שככה היו אוכלים את הארטישוק במרוקו, שגם אבא שלו אכל את הארטישוק בדיוק כך.
כשהייתי מגיעה לליבו של הארטישוק הייתי ניגשת לידיים הגדולות של סבא ומבקשת שיוציא לי את הקוצים, זה היה המשחק שלנו ושנינו נהננו מאוד מהחוויה המשותפת.
מאז ארטישוקים מעוררים אצלי התרגשות עמוקה, בעונתם אנחנו כמעט בכל ערב אוכלים ארטישוק, לעיתים אני מבשלת אותם לצד קלחי תירס ופולי סויה והופכת את סיר הארטישוקים של סבתא שהגיע משנים ארוכות של מסורת והרבה חכמת מזון עתיקה למשהו קבוע אצלי במטבח.
אני בטוחה שאם היא הייתה כאן לצידי היא הייתה גאה, גאה ומתרגשת לראות את הידיים שלי עובדות במטבח ומעניקות למשפחתי את הטוב והשפע שהיא לימדה אותי.
היום אחרי שנים של למידה כנטורופתית אני בהחלט מבינה את חכמת המזון העתיקה, וההחלטה לאכול ארטישוקים אחרי ארוחת השבת שהייתה הארוחה הגדולה ביותר בשבוע.
מעבר לסגולות המרפא של הארטישוק והיכולת שלו לנקות את הכבד ומערכת העיכול והוא אנטי דלקתי בצורה מדהימה, יש בארטישוק פלבונואיד שנקרא סילימרין, לא ניכנס למילים גדולות ונקרא לו נוגד חימצון, אמנם סגולותיו הרפואיות רבות אבל אני רוצה לדבר איתכם על הפעולה המדהימה שהוא עושה לנו בבלוטות הטעם, יש לסילימרין יכולת לחדד לנו את בלוטות הטעם המתוק בפה. ולהפוך טעמים למתוקים ועזים יותר.
אני זוכרת עוד מילדות את התחושה המדהימה אחרי אכילת ארטישוק, תמיד אמרתי שאני אוהבת ארטישוק כי הוא גורם לרוק שלי להיות מתוק יותר, היום אני מבינה את המשמעות של התחושות הללו.
בכל ערב אנחנו נהנים מטעמו של הרוק המתוק, שמעבר לחווית האכילה, הטכניקה והבילוי המשפחתי מעניק רבות לגוף של כולנו ומחבק חזק חזק את ליבי ואת הזכרונות והגעגועים לסבתא אסתר שלי.
עד אז, רוצו להינות מעונתו של הירק המדהים הזה, ירק מלא בהיסטוריה, בריאות ומלא חוויות וטעמים.
ימי משפחה מתוקים ומאושרים:)
הסלט החם שלנו – ארטישוקים, תירס ופולי סויה
מרכיבים:
- 4 ארטישוקים
- 250 גרם פולי סויה קפואים (אדממה)
- 4-5 קלחי תירס
- קורט מלח גס
- מיץ לימון (למי שאוהב)
אופן ההכנה:
- את הסיר הזה ניתן להכין בכל צורה שתבחרו, רק עם ארטישוקים או רק עם תירס או את כולם יחד.
- בסיר גדול נכניס את הארטישוקים והתירסים ונמלא במים. חשוב שהמים יכסו את כל תכולת הסיר . נרתיח על אש בינונית כ50 דקות עד שעה. נוסיף את שקית פולי הסויה למים ונמשיך לבשל עוד כ10 דקות, נסנן ונגיש לשולחן:)
עוד קצת ממני:
- ניתן לשמור במקרר ל3 ימים בקופסא אטומה
- ממליצה לפזר מעט מלח גס על פולי הסויה וקלחי התירס.
- לחובבי הלימון ניתן לסחוט מעט לימון על הארטישוקים המוכנים
אין תגובה